Het BHV plan en bedrijfsnoodplan zijn verschillende termen die eigenlijk hetzelfde bedoelen. Er zijn diverse onderdelen welke onder verschillende categorieën (delen) vallen. .
In het ontruimingsplan staat beschreven wat je als organisatie gaat doen bij een ontruiming. Dit plan is gebaseerd op de NEN norm 8112
In deze norm staat beschreven dat een ontruimingsplan een vaste hoofdstukindeling heeft.
Door schematisch te werken, vooral in een drukke stressige situatie, is noodzakelijk om gebruik te maken van stroomschema’s. Hierdoor zijn de procedures duidelijk inzichtelijk.
Schema die gemaakt kunnen worden zijn o.a.
In het calamiteitenplan ligt vast hoe een organisatie zich voorbereidt en reageert op incidenten en calamiteiten. Het plan beschrijft de verantwoordelijkheden, afspraken en procedures. Het onderhouden van een calamiteitenplan is een voortdurend proces. Het is belangrijk het plan regelmatig te oefenen, te evalueren en te actualiseren.
Aan de basis van het calamiteitenplan (ook wel bedrijfsnoodplan of crisisplan) ligt meestal een risicoanalyse. Daarnaast gelden er eisen die in wet- en regelgeving zijn vastgelegd.
Een BHV organisatie hebben is méér dan opleiden en de BHV’ers hun gang laten gaan. Er dienen ook bepaalde zaken geregeld worden, te organiseren en te beheren. Dat laatste leg je vast in het beheerplan. Dit wordt door veel mensen ook wel het BHV-plan genoemd. Je beschrijft in dit deel onder andere de volgende zaken:
De formulieren en het logboek zijn een apart deel. Wat erg handig werkt is om sommige delen digitaal te bewaren. Wat bewaard moet worden zijn
© 2022 Created Frank Feenstra