0031-646595125

info@feenstra-safetyconsulting.nl

Hogere veiligheidskundige

Start jouw route naar RI&E

Misschien heb je een jong bedrijf en vraag je je af hoe je een gezonde werkgever kunt zijn voor je medewerkers. Of maak jij juist al jaren afspraken met je medewerkers om de werkvloer veilig en gezond te houden.

Hoe ervaren je ook bent, hier helpen we je op weg naar een risico-inventarisatie en -evaluatie van jouw bedrijf. Ontdek in een paar vragen welke routes er voor jou zijn en of jij RI&E-plichtig bent.

Is een RI&E verplicht?

Ja, voor bijna alle bedrijven die werknemers in dienst hebben is een RI&E verplicht. Een RI&E is niet wettelijk verplicht voor zelfstandigen of ondernemers zonder personeel. Voor organisaties met weinig arbeidsuren geldt wel een uitzondering. Voor organisaties met personeel, maar met een gezamenlijke wekelijkse arbeidstijd onder de 40 uur volstaat het maken van een checklist gezondheidsrisico’s.

Maar voor alle overige organisaties (en dat zijn er zeer veel) geldt: een RI&E is wettelijk verplicht.

Wat is een RI&E eigenlijk?

De afkorting RI&E staat voor de Risico-inventarisatie en -evaluatie. Hierin beschrijft u alle arbeidsrisico’s in uw bedrijf of op uw terrein. Denk hierbij aan risico’s die ontstaan in magazijnen en productieomgevingen, door bijvoorbeeld rondrijdende voertuigen als heftrucks, draaiende machines, werken met gevaarlijke stoffen, explosiegevaar of werken op hoogte.

Wanneer alle risico’s in kaart zijn gebracht, schrijven wij een plan van aanpak zodat u een duidelijk overzicht heeft om de risico’s te beperken/mitigeren.

We volgen deze stappen om de RI&E te schrijven

We gaan langs de werkplek en zoek naar gevaren die de gezondheid of veiligheid van de werknemers kunnen schaden.

We analyseren de risico’s en daarbij bepalen we de kans en de ernst van de gevaren die zijn geïdentificeerd.

Wij evalueren met u de risico’s en bepalen welke maatregelen nodig zijn om de risico’s te verminderen of te elimineren.

 Wij schrijven voor u het rapport met de resultaten van de inventarisatie en evaluatie in een duidelijk en overzichtelijk document.

Aan u de taak om de maatregelen die wij adviseren uit te voeren: zorg er dus voor dat de maatregelen die in het rapport beschreven worden uitgevoerd.

Waarom is een RI&E verplicht?​

Jaarlijks overlijden +/- 4100 mensen door ongelukken op het werk of beroepsziekten. Dit kan binnen uw organisatie uiteraard ook voorkomen! Met een RI&E brengt u de arbeidsrisico’s in kaart en kunt u ervoor zorgen dat uw medewerkers en externen gezonder en veiliger kunnen werken.

Het is belangrijk om te onthouden dat een RI&E periodiek moet worden bijgewerkt, omdat de risico’s op de werkplek kunnen veranderen.

Het opstellen van de RI&E in stappen uitgelegd

Het opstellen van een RI&E kost veel tijd en papierwerk, het 5 stappenplan helpt hierbij;

Ongevallenpreventie is uiteraard een belangrijk onderdeel van het verbeteren van de veiligheid. Daarbij is het belangrijk dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de veiligheidsregels en veiligheidseisen. Het opstellen van een RI&E is dus niet alleen verplicht en van groot belang voor de gezondheid en veiligheid van uw eigen medewerkers maar heeft ook betrekking op de veiligheid van uw bezoekers.

Wij helpen u graag met het opstellen, inventariseren en helpen uitvoeren van de RI&E binnen uw organisatie

Moet de RI&E getoetst worden?

In de meeste gevallen ben je verplicht je RI&E te laten toetsen. Een belangrijke stap, omdat je zo weet of alles juist gedaan is en je medewerkers goed beschermd zijn tegen de risico’s. Er zijn een paar situaties waarin toetsing niet nodig is. Of het wel of niet moet, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van je bedrijf en het soort RI&E-instrument dat je hebt gebruikt. 

Gebruik het schema hieronder om te kijken of je je RI&E wel of niet moet laten toetsen.

Maximaal 40uur p/w

Heb je voor maximaal 40 uur per week personeel in dienst? Jezelf niet meegerekend, wel incl. stagiaires.

Wel een RI&E, geen toetsing

U dient wel een RI&E te hebben, echter hoeft deze niet getoetst te worden

Maximaal 25 medewerkers

Heb je maximaal 25 medewerkers in dienst? Gerekend in aantallen personen en niet het aantal Fte's

Toetsing mogelijk verplicht

Zodra wij een RI&E maken op basis van een erkend branche instrument dan is toetsing niet verplicht. Lukt dit niet of bestaat er geen branche instrument dan is toetsing wel verplicht.

Meer dan 25 medewerkers.

Zijn er meer dan 25 medewerkers in dienst of is er geen erkende branche instrument beschikbaar?

Toetsing verplicht!

Er moet een RI&E gemaakt worden en deze dient getoetst te worden door een gecertificeerde Arbodienst of Arbo kerndeskundige

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en exclusieve tips door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Vul je gegevens in en ontvang regelmatige updates over hoe je jezelf en je omgeving veiliger kunt maken.

© 2022 Created Frank Feenstra